Инхалации и солен разтвор лекуват синузита

Носът ви е запушен, изпитвате болка в челото и скулите и все по-голяма тежест в областта на носа.

Ако синузитът е причинен от бактериална инфекция, ще ви бъдат предписани антибиотици. В противен случай можете да постигнете временно облекчение чрез орални или назални деконгестанти. (Продължителната им употреба не се препоръчва.) Но не е необходимо да тичате до аптеката всеки път когато синузитът се обостри. Има толкова много други начини да освободите запушените отвори на синусите и да се почувствате по-добре.

Защо имаме проблеми със синусите?

  • Синусите, околоносните кухини, са изпълнени с въз­дух и стените им са покри­ти с тънка лигавица. Когато тя се възпали, например при инфекция, набъбва и блокира отворите, които позволяват на секрета да се оттича към носната кухина. Полученото вследствие на това налягане може да причини главоболие, болки в скулите и челото, а нару­шеният дренаж предизвик­ва назална конгестия (за­пушване на носа) и отделя­не на обилен жълто-зелен секрет от носа. Синузитът, продължаващ до 3 седми­ци (остър синузит), може да е следствие от бактериална инфекция, простуда или грип, а също и от плуване в замърсена вода. Хронич­ният синузит е резултат от изкривяване на носната преграда, гъбична инфекция, излагане на прах или цигарен дим.

Прочистете синусите с инхалации

  • Парата облекчава неприятното напрежение в синусите. Взе­мете продължителен горещ душ, вдишвайки парата и оставяй­ки водата да тече по лицето ви. Докато сте под душа, поемете вода през носа и повторете, докато дишането ви през носа се облекчи.
  • Лекувайте блокираните и възпалени синуси с ментол. Налей­те вряла вода в дълбок съд и добавете няколко капки масло от евкалипт. Поставете съда на стабилна повърхност (не върху ко­ляното или на леглото), след това наметнете кърпа върху глава­та и раменете си и се наклонете напред. Нека лицето ви бъда на разстояние 45 см от водата, като вдишвате дълбоко през носа. Когато парата се издига нагоре, тя носи мънички капчици мас­ло към синусите ви и това стимулира дренирането на секрета от тях. Продължете процедурата възможно най-дълго време.
  • Ако нямате масло от евкалипт, вместо него може да използва­те за инхалации с лулата инхалатор HIMALAYAN PIPE, която е изключително лесна и удобна за използване.

Солен разтвор от хималайска сол

  • Друг начин да стимулирате отделянето на слузестия секрет и да намалите отока на лигавицата на синусите е чрез солен разт­вор от хималайска сол. Може да го купите от аптеката или да си го приготвите сами, като смесите 1/3 ч.л. хималайска (може и трапезна или морска) сол и щипка сода бикарбо­нат в чаша топла вода. След това напълнете една спринцовка с разтвора. Затваряйки едната ноздра с палеца, наклонете глава­та назад и впръскайте от разтвора в другата ноздра, като смър­кате. Издухайте си носа и след това повторете с другата ноздра.
  • Можете да използвате и малък съд за промиване на носа, на­речен нети пот. Предлага се в интернет и в някои магазини за натурални продукти. (Той се използва в аюрведическата меди­цина и прилича на малка лейка с тесен чучур). Наклонете глава­та си настрани. Наливайте хладък солен разтвор от хималайска сол в едната нозд­ра. Течността ще изтича от другата. След като се оттече, си из­духайте леко носа. Повторете и с другата ноздра, като използва­те останалата солена течност.

Едно мнение за “Инхалации и солен разтвор лекуват синузита”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *